Toen Kleine Man nog niet in the picture was, gingen Lief en ik elk jaar verschillende keren op verlof, al dan niet met familie of vrienden erbij.
Met de komst van ons Kleine Mannetje werd een nieuw tijdperk ingeluid. Op reis gaan bleek -vooral voor mijzelf als inpakker van dienst – opeens een pak ingewikkelder op logistiek vlak.
Op reis of niet op reis?
Toch hoeft de komst van onze kroost niet te betekenen dat we onze reisplannen moeten opbergen totdat ze oud genoeg zijn om alleen thuis te kunnen blijven. Of erger nog, totdat de kinderen het huis uit zijn. Neen, dat is te gek om los te lopen en zal ongetwijfeld luid protest uitlokken. Zowel van onze nakomelingen als van manLief.
Bovendien zetten we zelf ook wel eens graag een stapje in de wijde wereld en met wie delen we dat liever dan met ons gezin? Reken daarbij de fijne herinneringen aan de vakanties uit onze eigen jeugd. Dat willen we eveneens aan onze kinderen meegeven. Toch?
De keuze is dan ook snel gemaakt.
Op reis mét de kinderen
Ik ben ervan overtuigd dat het de moeite waard is om met onze kroost op reis te gaan. Door gezamenlijke herinneringen te creëren, smeden we een fijne band als gezin. Daarnaast bezorgt een gezinsvakantie onze kinderen onvergetelijke ervaringen.
Door hen in contact te brengen met andere culturen laten we hen kennismaken met het bredere plaatje. Zo leren ze dat de wereld meer inhoudt dan enkel hun vertrouwde omgeving. Door een bezoek te brengen aan de plaatselijke fauna en flora kunnen we hen ervan bewust maken dat er heel wat moois is op onze planeet en dat we daar met zijn allen zorg voor moeten dragen.
Geen verhaal met alleen maar glitters en regenbogen
Desondanks valt er wel wat te zeggen over moeilijke momenten tijdens de reis en eenmaal op bestemming.
Eerst en vooral is het zo dat wanneer we in vakantiemodus gaan, onze dagelijkse routine soms ver zoek is. Laat onze kinderen nu net houden van herkenbaarheid en voorspelbaarheid. En wanneer onze kroost uit zijn doen geraakt, steken driftbuien en ruzies de kop op.
Verder durft een vreemde omgeving, met mensen die een andere taal spreken, er andere gewoontes op na houden, en ander voedsel eten dan we gewend zijn, al wel eens gevoelens van spanning met zich meebrengen.
Elke leeftijdscategorie heeft zo zijn eigen uitdagingen
Baby
Met een baby op reis houdt meer dan eens een halve volksverhuis in, met een uitgebreid arsenaal aan babyspullen en speelgoed. Ja, zelfs als ze ter plaatse een kinderstoel en een babybedje ter beschikking hebben.
En je zal altijd zien dat ze juist op onze vakantiebestemming niet de melkvoeding van onze kleine prins(es) in huis hebben of dat onze baby luieruitslag krijgt van de plaatselijk gekochte luiers.
Peuters en kleuters
De meeste ouders zullen akkoord gaan als ik stel dat dit algemeen genomen een pittige leeftijd is. Dus ook op vakantie brengt het spannende momenten met zich mee. Onze kleine vakantiegangers beginnen mobieler te worden, ze zijn nieuwsgierig en willen op verkenning gaan. Bij voorkeur op plaatsen die niet bepaald kindvriendelijk zijn.
Soms krijgen ze een driftbui net op het moment dat het middageten voorgeschoteld wordt, omdat het niet aan hun verwachtingen voldoet. Of ze hebben een ongelukje wanneer er nergens in de wijde omtrek een toilet te bespeuren valt om hen even op te frissen en een schoon setje kledij aan te trekken.
Kinderen van lagere schoolleeftijd
Onze kinderen hebben vaak een ander idee van wat leuk is om te doen, dan hoe wijzelf erover denken. Op vakantie wordt dat eens zo duidelijk.
Bovendien durft de verveling meer dan eens toeslaan. Uitspraken zoals “Zijn we er al?”, “Hoe lang nog?”, “Gaan we terug?”, “Wanneer gaan we terug?”, “Ik wil dat niet.”, … zijn helaas geen uitzonderingen op reis.
Bijgevolg doen we er goed aan om vanaf de peuterjaren in de mate van het mogelijke rekening te houden met de interesses van onze kroost. Door bijvoorbeeld een tussenstop te houden bij de speeltuin voor en na ons bezoekje aan de plaatselijke markt. Op die manier kunnen we verveling en het bijhorende gejengel tot een minimum beperken.
Hoe dan toch een aangename gezinsvakantie?
Veel is afhankelijk van onze mindset, hoe goed wijzelf zijn voorbereid en hoe goed we onze kinderen hebben voorbereid op de nakende reis.
Vandaag wil ik het graag hebben over dat eerste.
Tip 1 Hou je verwachtingen zo realistisch mogelijk
Wanneer we op reis vertrekken, hebben we vaak torenhoge verwachtingen.
We willen van begin tot einde leuke dingen zien en doen. Verder willen we dat al onze gezinsleden het de hele tijd naar hun zin hebben. En aan het einde van onze vakantie willen we super ontspannen weer naar huis kunnen vertrekken.
Vakantie verloopt echter niet altijd zoals gepland, ook al hebben we nog zo hard ons best gedaan om onze reis tot in de puntjes voor te bereiden. (Meer daarover volgende week!)
Over een heleboel zaken hebben we immers geen controle: de weersomstandigheden tijdens onze reis (te koud, te warm, te nat, …), of onze accommodatie al dan niet overeenstemt met de beelden op het internet, of onze reis ernaartoe vlot verloopt, en last nut not least, het gemoed en gedrag van onze reispartners. Vooral dan onze kinderen, die opeens wat uit hun doen lijken te zijn, nieuwe, rare gewoonten aannemen of niet goed meer eten of slapen.
Het heeft weinig zin om ons daar al teveel zorgen in te maken. Zodra onze kinderen weer in hun vertrouwde omgeving zijn, zal alles mettertijd weer op zijn plooi vallen.
Bereid jezelf dus mentaal voor op potentieel gedoe, zonder daarin te overdrijven. Probeer zo rustig en geduldig mogelijk te reageren op eventuele moeilijkheden en maak er in de gegeven situatie het beste van.
Tip 2 Hou zoveel mogelijk rekening met de noden van de kinderen
Hou routines van thuis aan
Wanneer ons kind nog een middagdutje doet, of een vaste bedtijd heeft met een bepaald avondritueel, probeer dan om daar (in de mate van het mogelijke) niet teveel van af te wijken.
Onze kinderen houden nu eenmaal van voorspelbaarheid. Routines van thuis doortrekken naar onze reisbestemming kan hen de nodige houvast geven.
Zo gaan wij op reis met Kleine Man meestal ’s ochtends een bezienswaardigheid bezoeken. Vervolgens zorgen we dat we tegen zijn middagdutje aan weer terug in de auto zitten. Valt hij niet in slaap (want die dutjes gaan er met 3 jaar uit), dan vormt de autorit een voorspelbaar rustmoment. In de namiddag kan hij dan naar hartelust spelen met zijn vertrouwde speelgoed of plonsen in het zwembad.
Geef de kinderen inspraak
Kinderen vinden het heerlijk als ze inspraak krijgen in de activiteiten van de dag. Door hen keuzes te geven, voelen ze dat er ook met hen rekening gehouden wordt:
“Wat zou je graag eerst doen: naar de waterval wandelen of een ijsje eten?”, of “kiezen jullie mee iets lekkers uit op het marktje dat we straks kunnen klaarmaken als avondeten?, of nog “Maak ook jij foto’s van onze reis?”
Op die manier ervaren ze toch een beetje controle in een situatie waarin hen heel weinig bekend is. En wordt het alsnog een échte gezinsvakantie!
Plan de dag zo dat er voor elk wat wils is
Het kan zijn dat onze kroost niet echt staat te springen op de activiteiten die wij de moeite vinden. Probeer dan ook om voor alle gezinsleden iets leuks op te nemen in het dagprogramma.
Lukt het sommige dagen niet om voor iedereen iets te vinden, probeer dan om de geplande activiteit aantrekkelijker en avontuurlijker te maken. Dat kan een enorm verschil maken in hoe onze kinderen die activiteit ervaren.
Zo kunnen we tijdens het maken van een wandeling in de natuur vragen om het aantal verschillende wilde bloemen te tellen die we tegenkomen, of op het wandelpad een heuse zoektocht te doen (zoek een platte steen, zoek een bepaald type boom, zoek een vlinder, etc.).
Voorzie voldoende tijd om te spelen
Probeer een dag niet vol te proppen met teveel activiteiten. Onze kinderen hebben ook tijd nodig om gewoon te kunnen spelen.
In de speeltuin die we onderweg tegen komen, op de trampoline in de tuin van ons vakantiehuis, in de animatieclub van ons hotel, door steentjes te gooien in het plaatselijke meertje, of een speurtocht te doen op onze camping, …
Of gewoon met het vertrouwde speelgoed van thuis te spelen. Hoewel het hierbij is aangewezen om ook weer niet teveel spullen mee te zeulen naar onze vakantiebestemming. Kinderen hebben meestal niet veel nodig om zich bezig te houden wanneer ze naar een nieuwe bestemming reizen. Ze zullen manieren vinden om zichzelf te vermaken. Hun favoriete speelgoed is dan ook vaak voldoende.
Las voldoende rustmomenten in
Een nieuwe omgeving betekent ook heel wat nieuwe indrukken opdoen. Onze kinderen, zeker onze allerkleinsten, zullen moe zijn van al die nieuwe ervaringen. Tijd om even op adem te komen door op tijd en stond iets rustigs te doen, is bijgevolg geen overbodige luxe.
Onze baby zal doorgaans nog een dutje doen als het allemaal wat teveel wordt. Onze peuters en kleuters zullen we het goede voorbeeld moeten geven. Ik denk hierbij aan rustige activiteiten zoals (samen) een boekje lezen, een tekening maken, puzzelen, of gewoon wat neerliggen in het gras en rusten.
Besluit
Vooraleer ik afsluit, wil ik zeker nog in de verf zetten dat vakantie ook maar dat is: een momentopname in ons leven. Wanneer onze reis niet verloopt zoals we willen, is het een geruststelling om te weten dat er ook weer een einde aan komt.
Wie weet denken we, eenmaal terug thuis, wel met weemoed terug aan de momenten dat we ons uitgeregend in ons vakantiehuisje verscholen, onze kinderen elkaar geregeld in de haren zaten, de jongste de ene driftbui na de andere had en de oudste voortdurend aan het zeuren was om haar smartphone.
We kunnen er met andere woorden alleen maar het beste van maken!
Volgende week deel ik mijn 4 ultieme voorbereidingstips voor een stressvrije gezinsvakantie.