Plan van aanpak!
De zomervakantie is ondertussen van start gegaan. Naar goede gewoonte werk ik ook tijdens deze vakantie weer een plan van actie uit.
Een vriendin deelde ooit haar slimme tip met mij hoe zij die lange verlofperiode overbrugt. Zo zorgt ze voor een gevarieerd aanbod van activiteiten tijdens de eerste vakantiemaand. Vervolgens herhaalt zij in grote lijnen dat programma gedurende de maand augustus.
Wie eerdere schrijfsels van me rond vakantie activiteiten las, weet dat ik doorgaans vertrouw op de klassiekers die mijn kind blij maken. Daarnaast introduceer ik af en toe graag iets nieuws en verfrissends in zijn spelrepertoire.
Anti-verveling brigade?
Moeten we onze kinderen dan ten allen tijde voorzien van entertainment? Neen, uiteraard niet!
Er zijn van die kinderen die elke dag wel weten wat doen, die we bij wijze van spreken de hele dag niet meer horen omdat ze het zo druk hebben met hun speelgoed.
Er zijn ook kinderen die eerst luidruchtig lopen te zuchten dat ze zich vervelen, maar die we evenmin nog zien zodra ze iets gevonden hebben om zich mee bezig te houden. Geef je kinderen dus de kans om eerst zelf iets te bedenken.
En dan zijn er nog van die kinderen die blijven zuchten, de hele dag lang. Omdat ze te jong zijn om zelf met een idee te komen, of gewoon omdat ze dat moeilijk vinden.
Voor die laatste categorie geef ik met mijn ideetjes graag een duwtje in de rug. Ga dus gerust rond de tafel zitten en maak samen een anti-verveel lijstje, waaruit je kinderen kunnen kiezen.
1 Zwembadje in de tuin
Wanneer de weergoden ons gunstig gezind zijn, en de temperatuur stijgt lekker, kunnen we dat opblaasbaar zwembadje en de waterproof zonnecrème boven halen.
Naast gezellig uitblazen in het water kunnen we ballonnen vullen met water en elkaar proberen te raken. We gaan de zomervakantie in met een stevige splash!
2 Dag naar zee
Een dagje zee voorbereiden is al gauw de avond tevoren gebeurd. Op de dag zelf is het dan nog gewoon een kwestie van kindjes en spullen in de auto laden en op pad gaan.
Eenmaal daar is er voor jong en oud vanalles te beleven. Zandkastelen bouwen, in het water spelen, go-carts huren, een ijsje eten, picknick op het strand, … en de dag kan niet meer stuk.
Ontdek hier de handige checklist!
3 Stenen Zoektocht
Verzamelen
Eerst gaan we in een naburig park of bos leuke stenen bij elkaar zoeken, in alle mogelijke maten en kleuren. Het aantal te verzamelen exemplaren is een beetje afhankelijk van wat we er nadien allemaal mee van plan zijn.
Wassen
Op zich is voor onze allerkleinsten het wassen van de stenen al een leuke bezigheid. Doe de stenen in een afwasbakje met water en een beetje afwasmiddel. Geef de kids een gekleurd sponsje en een borsteltje en die stenen worden in no time mooi geschrobd.
Stapelen
Dit vraagt enige behendigheid, het nodige geduld en oefening, aangezien onze stenen niet noodzakelijk allemaal plat van vorm zijn. Perfect dus voor de fijne motoriek van onze kleine handjes. Oudere kinderen slagen er dan weer goed in om er indrukwekkende bouwwerken mee te maken. Heerlijk ook om de stapel stenen nadien weer omver te duwen.
Vormen leggen
Hiervoor tekenen we met stoepkrijt allerlei vormen op de grond, gaande van harten, sterren, driehoeken, tot cirkels, vierkanten, etc. Vervolgens nodigen we onze peuters en kleuters uit om de stenen op de lijnen te leggen en zo de vormen na te “tekenen”.
Na afloop van een dagje met stenen rommelen, houden we ze nog even bij voor morgen.
4 Stenen beschilderen & spelletjes
De stenen voor deze activiteit verzamelden we gisteren al.
Beschilderen
Vandaag is het de bedoeling dat we die dingen mooi gaan maken met acrylverf. Onze kinderen kunnen daarbij hun fantasie de vrije loop laten gaan. Stenen beestjes, monsters, bloemen, of spelstenen voor de spelletjes hieronder, … niets is te gek!
Boter, kaas en eieren, oftewel oxo
De spelregels vind je hier terug.
Domino
Hoe je voor dit spelletje te werk moet gaan, kan je hier vinden.
5 Red de dieren!
Bij dit spelideetje is het de bedoeling dat ons kind een ingevroren diertje of dinosaurus bevrijdt.
Wat je er allemaal voor nodig hebt, vind je terug op de gratis, besloten Opvoedcoaching Community. Word vandaag nog lid!
6 Volksspelletjes
Wie volksspelletjes zegt, denkt in onze contreien al snel aan een “Vlaamse Kermis”.
Traditiegetrouw worden er op een Vlaamse Kermis van die typische spelletjes gespeeld. Ring werpen, zaklopen, gestapelde bekers of blikken omver gooien, met een “bean bag” of pittenzakje in een emmer of hoepel gooien, enzovoorts; het is maar een kleine greep uit het assortiment.
Voor de uitgewerkte spelideeën verwijs ik je graag naar de besloten Opvoedcoaching Community op Facebook.
7 Home made ijsjes
Niets zo heerlijk op een warme dag als een verfrissend ijsje. En des te heerlijker als wij onze ijsjes zelf gemaakt hebben. Kinderen vinden het fijn om samen in de keuken wat te staan kokerellen.
De receptjes voor gezonde ijsjes kan je hier nalezen.
8 Wiskes Boomgaard
Vandaag staat er een wiskundige activiteit op de planning, naar het idee van een Braziliaanse leerkracht. Bedoeling is om onze kleintjes op een speelse manier wat getallenkennis bij te brengen of deze op zijn minst te onderhouden totdat de school weer van start gaat.
Zo knutselen we samen van kosteloos materiaal verschillende appelbomen. Onze kleine schatten moeten dan het aantal appels in de boom laten matchen met het getal dat op de boomstam te vinden is.
Bekijk de volledige uitleg hier.
9 Speelgoed Wasstraat
Bij warm weer willen onze kinderen liefst van al “iets met water” doen. Bij deze activiteit gaan we graag in op dat verzoek, maar geven we er toch een draai aan zodat de verbeelding van onze kinderen geprikkeld wordt.
Vul een (zwem)badje met water en een heel klein beetje afwasmiddel. Tover het vervolgens met een beetje fantasie om tot een carwash voor de speelgoedauto’s van zoonlief, een tropisch zwembad voor de (Barbie)poppen van de dochter, of een outdoor camping “douchezone” van hun favoriete knuffeldieren.
Zijn ze na een poosje uitgespeeld, kunnen we onze kids uitnodigen om het water te gebruiken voor een grondige schrobbeurt van hun fiets. Dat kan namelijk mits een beetje hulp van onszelf al vanaf 3 jaar.
10 Spelletjes
Jantje zegt (BE) of Commando (NL)
Dit spelletje kent vrijwel iedereen. Het kan reeds vanaf 2 jaar gespeeld worden. Het heerlijke eraan is dat we onze kinderen op een leuke en interactieve manier kunnen leren luisteren naar wat er gezegd wordt en richtlijnen op te volgen.
Voorbeelden van welke opdrachten Jantje zo allemaal kan geven, vind je hier terug.
Rood licht, groen licht
In dezelfde categorie vinden we Rood licht, Groen licht, dat eveneens al vanaf 2 jaar gespeeld kan worden.
Dit spelletje is ideaal om op een positieve manier wat energie kwijt te geraken. Bovendien is het een eerste kennismaking met kleuren en is het een mooie aanzet tot het leren van zelfbeheersing.
De spelregels kan je hier vinden.
Tikkertje
Alweer zo’n klassieker. Dit toffe bewegingsspel is goed voor de motorische ontwikkeling én stimuleert onze kinderen om te leren hun beurt af te wachten. Voor wie er de speluitleg graag nog eens op naleest, klik hier.
11 Tekenen met stoepkrijt
Onze kinderen kunnen zo aan de slag met stoepkrijt. Het leuke aan deze activiteit is dat we ook onze 1-jarigen hiervoor al kunnen uitnodigen.
Het stoepkrijt is namelijk dik genoeg voor die kleine handjes om vast te houden. Door te tekenen, kunnen de kleine spieren in handen, schouder, elleboog en pols zich verder ontwikkelen.
Bovendien stimuleert het onze kleintjes om spelenderwijs hun oog-hand-coördinatie te oefenen, hun concentratie op een taak, hun creativiteit en niet onbelangrijk: de vaardigheid om lijnen en krabbels te zetten.
Voor onze oudere kinderen (vanaf 4 jaar) wordt tekenen met stoepkrijt echter weer net even anders met de volgende ideeën.
Mandala’s
Een mandala is een cirkelvormige figuur waarin allerlei symmetrische elementen verwerkt worden. Het woord mandala stamt uit het Sanskriet (een oude Indische taal) en betekent letterlijk ‘magische cirkel’, of ‘magisch wiel’.
In de meeste speelgoedwinkels tref je wel mandala sjablonen aan, zowel de kleine voor binnen als het grotere formaat voor buiten.
Hinkelpad
Het populaire hinkelspel wordt al jarenlang door kinderen gespeeld en zorgt ook vandaag de dag nog steeds voor veel plezier. Het is goed voor de grove motoriek en kan vanaf 4 jaar gespeeld worden.
Om te kunnen hinkelen moet er eerst een hinkelpad getekend worden met stoepkrijt. Maar hoe gaat dat hinkelen ook alweer? Vind de spelregels hier.
12 FroYo Hapjes
Niet alleen zijn deze “Frozen Yoghurt” hapjes heerlijk verfrissend tijdens warme zomerdagen, ze zijn ook nog eens super gezond.
Er zijn verschillende manieren om de FroYo hapjes te maken. De receptjes vind je hier.
Steek je ze graag in een modern jasje? Neem dan zeker de fidgets van je kroost erbij.
13 Kamp bouwen & kamperen
Wat is er leuker in de zomer dan de kinderen een eigen kamp te laten bouwen? Een paar oude lakens, een tuintafel of een paar houten palletten en touw kunnen dienst doen als een fijne basis. Kussens, knuffels, slaapzak, lampjes, maken het geheel tot een knus nestje.
Het is altijd wijs om een plekje in de tuin aan te wijzen waar ze hun tent(en) mogen opslaan en hun ding kunnen doen. Kinderen houden ervan om een beetje verscholen te zitten in de schaduw van een boom of tegen een (paar) struik(en) aan.
Ze vinden het bovendien heerlijk als ze ongestoord hun eigen gang mogen gaan en hun kamp alleen kunnen bouwen. Uiteraard kan je altijd vragen of je hen mag helpen. Op die manier kan je samen iets leuks doen én toch nog een oogje in het zeil houden.
Om het leuk en veilig te houden, is het raadzaam om na te gaan dat er zeker geen nagels uit de houten palletten steken, dat het touw verduurd is, of dat er ergens in de tuin materiaal ligt waaraan ze zich kunnen bezeren.
Liever toch kant en klaar? Een oude tent die niet meer waterdicht is of gewoon de speeltent van de kinderen in de tuin zetten; dat kan uiteraard ook.
Tegen het avondeten kan je de échte tent bovenhalen en je samen met de kinderen installeren. Vervolgens kan je volledig opgaan in van die typische kampeerdingen: verhalen vertellen, samen sterren zoeken, schaduwspelletjes met de zaklamp doen, …
14 Fiets(zoek)tocht
Wanneer het buiten te warm is om rond te slenteren met de kinderen, dan is een fietstocht een fijn alternatief om in de omgeving op verkenning te gaan. Bovendien geeft het groene bladerdek verkoeling op al die warme zomerdagen.
Tijdens de fietstocht kunnen we onze kinderen alerter maken op hun omgeving door een heus zoekspelletje te spelen: “Ik zie, ik zie…, wat jij niet ziet”. De spelregels vind je hier.
15 Naar het (openlucht) zwembad
Een uitstapje naar een openlucht zwembad of een zwemvijver is voor de meeste kinderen telkens opnieuw een voltreffer. België kent er wel een aantal waar er democratische toegangsprijzen gelden voor een hele dag plonsplezier.
En zeg nu zelf, bij mooi weer is er niets zo heerlijk als een verfrissende duik in het water en een picknick aan de waterkant. Bij slecht weer kunnen we een gewoon zwembad bezoeken.
16 De 5 zintuigen speurtocht
Deze speurtocht draait, zoals de naam reeds doet vermoeden, volledig rond gehoor, zicht, reuk, gevoel en smaak.
Onze kinderen gaan namelijk op zoek naar dingen die ze met één van hun zintuigen kunnen waarnemen. Op die manier brengen we hen dus spelenderwijs ook nog iets bij.
Het uitgewerkte spelidee kan je hier gratis en voor niets vinden.
17 Vormen Uitdaging
Aangezien het altijd een goed idee is om al spelenderwijs de cognitieve ontwikkeling en de creativiteit van onze kleuters te stimuleren, staat vandaag deze uitdaging op het menu.
Het vraagt van ons een klein beetje voorbereiding, maar zorgt alweer makkelijk voor een tijdje spelplezier. Dat onze kleintjes tijdens het maken van leuke figuren ineens ook de verschillende geometrische vormen met naam en toenaam leren kennen, is daarbij mooi meegenomen.
18 Lego Creatief
Lego gaat al een tijdje mee. Tegenwoordig bestaan er een hele hoop speciale blokjes, waarmee waanzinnige ontwerpen kunnen gemaakt worden. Dat maakt het enorm fijn om als ouder Lego te herontdekken en de kinderen te “helpen” met een ontwerp.
Voor deze activiteit maken we dus gebruik van Lego blokken. We kunnen echter evengoed onze kleuters vanaf 3,5 tot 4 jaar met Duploblokken of megablokken in gang zetten.
We kunnen onze kinderen in teams laten werken of hen individueel aan de slag laten gaan met de Lego Creatief kaarten die ik op Pinterest vond.
19 Waterspelletjes
Als we de weersvoorspellingen voor de komende dagen mogen geloven, dan stijgt het kwik nog verder. En dan zijn waterspelletjes doorgaans dé activiteit bij uitstek om voor een beetje verkoeling te zorgen!
Plastic soep
Dit sensorisch speelplezier is fantastisch voor de cognitieve ontwikkeling van onze allerkleinsten (van 1 tot 3 jaar) omdat onze kinderen hierbij al hun zintuigen gebruiken.
Zogenaamde “watertafels” komen handig van pas, maar een gewone plastic opbergbak of een grote wasteil kan evengoed dienst doen.
Het opzet is vrij eenvoudig. We leggen allerlei spullen in het water die de nieuwsgierigheid en creativiteit van onze kleintjes prikkelen. Vervolgens geven we hen een aantal hulpmiddelen om mee aan de slag te gaan.
Hier vind je terug wat je zoal in het water kan laten drijven en welke hulpmiddelen je kan inzetten.
Sponsbloemen
Bloemen van afwassponzen zijn heel gemakkelijk om te maken en bijzonder verkoelend op warme dagen.
Eenmaal gemaakt, kunnen we ze telkens opnieuw hergebruiken. Bovendien vormen ze een proper alternatief voor waterballonnen; achteraf is er immers geen opruimwerk vereist.
Het enige dat we hiervoor nodig hebben, zijn goedkope afwassponsjes, een schaar en elastiekjes.
Tekst en uitleg vind je hier.
Sponsbootjes
De bootjes van afwassponsjes zijn zo mogelijk nog makkelijker te maken dan de hierboven beschreven sponsbloemen. Ideaal om een botenrace te houden. Of om mannetjes van Playmobil of Lego mee naar een verlaten eiland te vervoeren…
Klik hier voor meer uitleg.
20 Muurschildering
De term muurschildering kunnen we heel letterlijk nemen door onze kroost met verf op een muur los te laten. Al dan niet voorbereid door onszelf door vooraf een gewenste tekening aan te brengen, die de kinderen dan mogen “inkleuren” met de verf.
Of we gaan voor een verwijderbare optie. Dan hebben we een grote rol behangpapier nodig, die we bevestigen aan een muur van het (tuin)huis of een houten omheining.
21 Ananas lolly’s
Voor dit recept hoeven we geen keukenprins(es) te zijn. In een handomdraai zetten we namelijk zelf deze heerlijke ananaslolly’s op tafel.
We hebben er gelukkig ook geen speciale keukenuitrusting voor nodig, enkel wat ananasringen en houten satéprikkers.
22 Geo caching
Geo caching is eigenlijk niets meer of minder dan een schattenjacht met moderne middelen.
Met behulp van GPS coördinaten kunnen we via een app op onze smartphone samen met de kinderen op zoek gaan naar een verborgen schat of (geo)cache. Overal ter wereld hebben mensen immers geocaches verstopt.
Eenmaal je het item gevonden hebt, kan je je naam aan de logrol toevoegen. Daarom kan het wel handig zijn om tijdens het geocachen steeds een pen op zak te hebben. Sommige caches bevatten al een potloodje of balpen, maar vaker niet dan wel.
Daarna kan je in de app je vondst “loggen” als “gevonden” of “niet gevonden” (DNF). Indien je dat wenst, kan je een notitie schrijven over je zoektocht. Ook nog handig om weten: staat je naam niet op de logrol van de cache, dan telt je log in de app niet.
Benieuwd hoe het werkt?
Eerst en vooral downloaden we best eerst een geocaching app op onze smartphone en maken we een gratis account aan. Een betalend account kan ook, maar is in principe niet nodig. Vervolgens kan de pret beginnen!
Staat er bij een geocache aangegeven dat er een “tool” nodig is, dan kan het zijn dat je een magneet of ladder nodig hebt om tot bij de cache te kunnen komen.
Het grote voordeel aan deze activiteit is dat we onze oudere kinderen buiten krijgen met een doel voor ogen. Door op zoek te gaan naar een verborgen schat hebben ze namelijk iets om handen tijdens het wandelen.
Bovendien is het gewoon leuk om de inhoud van de geocaches te ruilen of een geocache met travel bug te laten reizen. Bij dat laatste hou je dan een reisverslag bij via de app.
23 Bouw uitdaging
Omdat het altijd leuk is om “iets” vanuit het “niets” te creëren, doen we vandaag even alsof we echte ingenieurs zijn.
Samen met onze kinderen kunnen we ons buigen over de volgende vragen: Wat gaan we bouwen? Hoe gaan we daarbij te werk? Wat doen we als het ons niet van de eerste keer lukt?
Deze uitdaging zet onze kleintjes aan het denken. De benodigdheden kan je hier nalezen.
24 Insecten”jacht”
Tijdens de zomer duiken er allerhande kriebelbeestjes op in de tuin. Het ideale moment dus voor ons om op zoek te gaan naar vliegjes, bijtjes, lieveheersbeestjes, rupsjes, pissebedden, en dergelijke meer.
Bij elke vondst kunnen we samen de diertjes online opzoeken om er zo meer over te weten te komen.
25 Schaduwkunst
Schaduwen natekenen is een fijne activiteit voor kinderen van verschillende leeftijden. Daarnaast vraagt het eigenlijk weinig voorbereiding.
Zo leggen we een grote rol tekenpapier of een rol behangpapier open op een vlakke ondergrond. Bij gebrek aan een grote rol kan uiteraard ook een gewoon wit tekenblad dienen. Dan nemen we de kleurpotloodjes of stiften erbij.
Vervolgens zetten we allerlei speelgoed figuurtjes aan één kant van het papier zodanig neer, zodat de zon er een schaduw op kan werpen. En dat, zonder dat daarbij het zicht op de schaduw van de speelgoedfiguurtjes belemmerd wordt door onze eigen schaduw of die van onze kroost.
Tenslotte nodigen we onze kinderen uit om de schaduw na te tekenen op het papier, vooraleer de zon zich verplaatst. Eenmaal de schaduw op papier staat nagetekend, kunnen ze zich uitleven met het verder inkleuren ervan.
Uiteraard zijn er allerlei mogelijke varianten hierop denkbaar: het silhouet van onze kinderen, hun hoofdje in zijaanzicht, hun favoriete speelgoed, de takken van een boom, enzovoorts.
26 STEM activiteit Zoo
Deze denkuitdaging vond ik op de website van Sara Jonckheere en situeert zich in het straatje van STEM, dat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.
Bedoeling is om onze kleintjes (vanaf 4 jaar) te laten nadenken over hoe ze iets kunnen maken met het beschikbare materiaal. Het is makkelijk voor te bereiden en kan vrijwel kosteloos. De uitgewerkte versie kan je hier terugvinden.
27 Kids yoga
Vandaag gaan we de sportieve toer op. Hijs iedereen, inclusief jezelf, alvast in aangepaste kledij: loszittende broeken en T-shirts die het vrij bewegen vergemakkelijken.
Lees er hier meer over.
28 DIY Waterkussen
Vandaag knutselen we zelf een waterkussen in elkaar. Zo kunnen we ervoor kiezen om één groot waterkussen te maken, of individuele kleinere waterkussens voor elk van onze kids.
Het vraagt een beetje handigheid van ons, maar eenmaal het afgewerkte product klaar is, zien we alleen maar glunderende gezichtjes.
29 Mini-golf
Heb je al wat oudere kinderen die uitgekeken zijn op de Zoo, dan kan de mini-golf wel een leuke vervanger zijn. Ook nog eens goed voor de fijne motoriek en de hand-oog-coördinatie van onze kroost.
30 Watermeloen taart
Geen enkel ander fruit doet meer aan de zomer denken dan een heerlijk stuk watermeloen. Het is super verfrissend op van die zwoele zomerdagen en nog eens gezond als snack ook.
Een watermeloen taart lijkt op het eerste zicht “so next level”, maar is eigenlijk best makkelijk om te maken. Heel leuk als verjaardagstaart of gewoon als er vriendjes van onze kroost langs komen. Het recept kan je hier lezen.
Bronnen:
sixcleversisters.com
mrsplemonskindergarten.com
prudentpennypincher.com
sisterswhat.com
livingwellmom.com
hello wonderful.co
kumarahyoga.com
digitalmotherhood.com
kidsactivitiesblog.com
teachingideas.ca