
Even terug in de tijd…
Elke ochtend loopt de wekker onverbiddelijk om 6u af. In ware Ninja-stijl sluip ik voorbij Kleine Man zijn slaapkamer. Vervolgens waag ik me met mijn slaapkop aan een poging om het record snel-douchen te verbreken. Aankleden, haren temmen met de haardroger en wallen vakkundig wegwerken. Lang leve make up!
Eenmaal terug in de living ontbijt verorberen en die grijze massa aan het werk zetten. Staat alles wat ik nodig heb vandaag klaar? Luiertas van Kleine Man? Mijn middageten en mijn nieuwe hippe drinkfles? Ondertussen begint Kleine Man wat te woelen in zijn bedje. Het is tijd om hem wakker te maken, maar eerst de vaatwasser nog uitladen.
Kleine Man aankleden en stilletjes naar beneden voor zijn ontbijtje. Zodra hij klaar is, is het tijd om te vertrekken. Kleine Man in de auto, gerief in de kofferbak en hop naar de opvang. Daar mijn hummeltje afzetten, mini babbel met de begeleiding en weer op pad. Volgende halte is het werken geblazen. Van ochtendbriefing naar afspraak, naar middagbriefing, naar afspraak, naar vergadering. Na het werk mijn kleine vriend ophalen, opnieuw een mini praatje en weer naar huis.
Avondeten fiksen of laten fiksen door Lief. In dat laatste geval: Kleine Man entertainen vooraleer we aan tafel gaan, misschien zelfs nog gauw in bad zetten. Na de avondmaaltijd samen met Lief de keuken opruimen en de vaatwasser inladen. Kleine Man opnieuw entertainen, avondflesje geven, verhaaltje voorlezen en in bed. Nog even een leuke outfit klaarleggen voor de volgende dag, ook voor mezelf. En dan misschien best de tafel al zetten voor het ontbijt?
Eindelijk eventjes parkeren in de zetel. Vervolgens nog enkele keren naar Kleine Man toe want hij blijft op mama roepen en huilt. Te warm, te koud, natte broek, volle broek, …? Natte broek! Verschonen die handel en dan toch eindelijk eventjes parkeren in de zetel.
Lief heeft ondertussen een leuk programma opgezet. Kleine Man valt in slaap. Ik val in slaap. Lief zet tv af en maakt me zachtjes wakker: het is 22u. Vaatwasser tenslotte opzetten en zelf onder de wol kruipen. Want morgen gaat die wekker weer onverbiddelijk om 6u af.
Alles is een fase. Gelukkig maar.
Word jij ook zo moe als je dit leest? Ik ook… En toch zagen mijn dagen er gedurende 2,5 jaar exact zo uit. Hoewel mijn dagen verschrikkelijk druk aanvoelden, had ik ’s avonds toch nog het idee dat ik maar weinig voor elkaar gekregen had.
Ik vroeg me meermaals af hoe andere mama’s dit in godsnaam klaar spelen. Ik vond het met één kleintje al vaak een geloop met de rij. Diep respect voor al wie 2 of meer koters heeft rond rennen en al zeker als die dan ook nog eens naar verschillende opvanglocaties moeten. We kunnen ook maar op één plaats tegelijk zijn, nietwaar?

Wat is time management?
Kort en bondig gezegd betekent time management:
de juiste dingen doen op het juiste moment, op de juiste manier met de juiste mensen.
Daarnaast hebben we allemaal verschillende rollen in ons leven: die van werknemer, of werkgever, ouder, partner, beste vriend(in), buur, clublid, enz. Al deze rollen zorgen voor bepaalde verwachtingen en afspraken met de anderen in onze sociale omgeving.
Wat die juiste dingen dus zijn, is sterk afhankelijk van onze rol op dat moment. Dat geldt ook voor het juiste moment en de juiste mensen.
Wat die juiste manier betreft, zijn er zoveel verschillende werkwijzen om iets aan te pakken. Het ding is om uitgerekend die tactiek te vinden die het beste aansluit op onze eigen persoonlijkheid. Zodat een bepaalde aanpak om onze tijd en aandacht te “managen” zo min mogelijk energie van ons vraagt.

Time management = aandachtsmanagement
Volgens time management guru’s geldt het principe: “Tijd heb je nooit, tijd maak je.” Eigenlijk komt het er op neer dat we goed moeten nadenken waarvoor we tijd willen maken. Of anders gezegd: waaraan we onze aandacht willen besteden. Time management is dus vaak eerder aandachtsmanagement.
Helaas moeten we soms ook aandacht schenken aan zaken waarmee we ons liever niet bezig houden, maar die moeten gebeuren. Omdat we zonder te gaan werken onze rekeningen niet kunnen betalen bijvoorbeeld.

Besluit
Sinds Kleine Man naar de kleuterschool gaat, begint mijn dag gelukkig minder vroeg. En val ik minder snel zelf in slaap op de zetel. Ik probeer ook nu nog zoveel mogelijk ’s avonds al voor te bereiden om de ochtend met zo min mogelijk stress te laten verlopen.
En gaandeweg leerde ik een paar tips & tricks toepassen om de momenten als een kip zonder kop te beperken. Maar meer daarover in “Time management: tips voor meer kwali-tijd en rust in je hoofd.”
Bronnen:
D. Allen: “Getting things done. De kunst van stressvrije productiviteit.” A.W. Bruna Uitgevers B.V., 2015.
B. Tracy: “Eat that frog. Dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden.” Maven Publishing, 2017.
K. Naert van Ampersandt: “Vorming Timemanagement en persoonlijke efficiëntie,” 2016.

