Tip 5 Opruimen en opgeruimd houden
Een opgeruimd hoofd
Ik verwees er reeds naar in “Zelfzorg, waarom het de moeite loont om voor onszelf te zorgen”: het is het waard om ons hoofd zo leeg mogelijk van to do-lijstjes en zorgen te houden.
Dat kunnen we door die zaken in de mate van het mogelijke toe te vertrouwen aan “pieker”boekjes of blaadjes, planners en lijstjes. Met een zorgeloze(re) geest komt er immers weer wat ruimte op onze harde schijf voor de leuke gedachten en creatieve ideetjes.

Een opgeruimd huis
Alles een vast en functioneel plekje
Daarnaast heeft ook een grondig opgeruimd huis tal van voordelen.
Wanneer we eerst een half uur moeten zoeken naar een bepaald document om een taak tot een goed einde te kunnen brengen, daalt namelijk onze efficiëntie. Wanneer echter alles een vast en functioneel plekje heeft, kost dat ons minder energie. Taken kunnen immers sneller uitgevoerd worden. En opruimen gaat vlotter wanneer er minder spullen zijn om op te ruimen.
Soms vinden we het moeilijk om onze spullen op te ruimen en weg te gooien, omdat we emotioneel gehecht zijn aan bepaalde zaken, of omdat we denken dat ze later nog wel van pas komen. Ik geef toe dat Lief en ik allebei zo’n hamsters zijn.

Ontspullen
Mij helpt het om zaken waarvan ik moeilijk afstand kan nemen in een doos te stoppen. Die doos verdwijnt dan een tijdje op zolder. Merk ik dat we bepaalde dingen na een half jaar nog altijd niet gemist hebben, dan gaan ze onverbiddelijk de deur uit.
Ontspullen kan op verschillende manieren: door ze weg te geven aan iemand die we er blij mee maken, te doneren aan de kringloopwinkel, naar het containerpark te doen of ze te verkopen.
Regelmatig opruimen
Hoewel het dus geheel tegen mijn natuur ingaat, dwing ik mezelf sinds de komst van Kleine Man om regelmatig op te ruimen. Aanvankelijk viel het immers nog mee. Er waren mijn spulletjes en de spullen van Lief. En toen kwam daar nog het arsenaal van Kleine Man bij. Bovendien merk ik dat hoe ouder ons kleine kereltje wordt, hoe meer van zijn gerief ons huis lijkt in te nemen. Er moest met andere woorden gewoon iets gebeuren met die berg aan spullen.
Als mijn Kleine Mannetje wat ouder is, zal ik hem zeker betrekken in het regelmatig ontspullen van kledij en speelgoed. Zodat iedereen in ons huis begrijpt dat een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in ons hoofd.

Tip 6 Durven neen zeggen
Neen zeggen is moeilijk
Deze tip was een echte eye opener voor mij. Neen zeggen is voor de meesten onder ons immers best moeilijk. We hebben schrik om anderen te kwetsen of tegen de borst te stuiten. Of we zijn bang dat anderen ons minder zullen waarderen als we vaak neen zeggen. Ook op het werk wordt regelmatig neen zeggen allerminst gewaardeerd door onze collega’s en leidinggevende.
Wanneer we echter vaak ja zeggen op vragen van collega’s en vrienden, zien we onze eigen agenda zo dichtslibben. Als onze agenda vol staat met allerlei zaken die misschien voor anderen van belang zijn, maar niet noodzakelijk voor onszelf of ons eigen werk, dan kan het moeilijk worden om onze eigen doelen te bereiken.
En dat wreekt zich op de duur. Zo kunnen we boos worden op die collega die altijd zijn taken in onze boot lijkt te schuiven, zodat we met veel moeite onze eigen deadlines halen. Of misschien worden we boos op onszelf omdat we voor de zoveelste keer over ons hebben laten heen lopen.

Neen zeggen = aangeven van eigen grenzen
Nochtans is er niets mis met het aangeven van je eigen grenzen. Een weloverwogen neen durven zeggen is één van de krachtigste middelen om onze eigen taken af te bakenen en tijd te winnen om die dingen te doen die er echt toe doen voor ons.
Hoe neen zeggen op een deftige manier?
Niet onmiddellijk antwoorden
Als we een vraag krijgen, kan het goed zijn om eerst even rustig na te denken of we wel echt willen ingaan op hetgeen er gevraagd wordt. Welke taak heeft op dat moment onze prioriteit of voorkeur? Is dat onze eigen taak of is dat de vraag van een ander?
Eerlijk neen zeggen
Als we merken dat we toch liever voorrang geven aan onze eigen wensen, kunnen we dat beter eerlijk toegeven. Dat kunnen we op een vriendelijke, maar kordate manier doen.

Een voorbeeld
Zo gebeurt het wel eens dat een vriendin ons bijvoorbeeld vraagt om op onze enige vrije avond mee naar de cinema te gaan. We hadden die avond net wat me-time ingepland met een lekker warm bad en een goed boek. De verleiding is dan groot om onze plannen te laten varen.
We willen immers onze vriendin niet teleurstellen. Bovendien doet het deugd om gezellig bij te kletsen en een leuke film mee te pikken. Anderzijds is het die week onze enige vrije avond, we moeten er de volgende ochtend vroeg uit en er staat een belangrijke vergadering gepland.
Er zijn geen potten gebroken wanneer we aan onze vriendin zeggen dat we het een geweldig idee vinden. Alleen komt het niet goed uit op de avond die ze voorstelt. Vervolgens kunnen we haar vragen of we één van de komende weken zullen afspreken voor dat filmpje. Wedden dat onze vriendin met plezier een nieuwe datum prikt?
Wil je graag nog meer manieren kennen om neen te zeggen als een pro? Word dan zeker lid van De Opvoedcoaching Community.
Tip 7 Spitsmomenten in goede banen leiden
Voorbereiding tijdens de week
Het kan handig zijn om een aantal goede gewoontes aan te kweken om tijdens de werkweek de drukke momenten het hoofd te bieden. Zodra Kleine Man in zijn bedje ligt, bereid ik de volgende spitsmomenten zo goed ik kan al voor. Zo leg ik mijn outfit en die van Kleine Man reeds klaar, zet ik de ontbijttafel, en maak ik indien mogelijk het ontbijt (wat bij ons regelmatig yoghurt met vers fruit is). Als één van ons buitenshuis eet, probeer ik eveneens die lunch-to-go (bijvoorbeeld een slaatje) op voorhand klaar te maken of Kleine Man zijn boterhammetjes al te smeren.
Zijn er de volgende dag belangrijke afspraken waarbij we een bepaald document zeker moeten meenemen, dan ligt dat de avond tevoren ook al klaar op een vast plekje.
Toegegeven: het kost me ’s avonds even tijd om er aandacht aan te besteden. Echter eenmaal alles klaar ligt, kan ik het ook weer loslaten en dat geeft mij een ongelooflijke rust in mijn hoofd. Bovendien ervaar ik de tijd die het de volgende ochtend oplevert als een groter voordeel dan wanneer ik dat niet zou doen. Mijn dag start immers een pak rustiger.

Voorbereiding tijdens het weekend
Weekends zijn bij ons thuis voornamelijk gereserveerd voor family-time. Toch trek ik graag een half uurtje uit om de komende week voor te bereiden. Ik overloop welke belangrijke afspraken er in onze agenda staan. Ik bereid al voor wat voorbereid kan worden.
Is het nog te vroeg om dat tijdens het weekend te doen, dan plan ik daarvoor een moment tijdens de week in. Verder stel ik een weekmenu samen en maak ik een boodschappenlijstje. Ik winkel namelijk liever tijdens de week dan tijdens het weekend.

Besluit
Voor velen onder ons staat time management gelijk aan zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig mogelijk tijd. De valkuil hiervan is dat we op de duur zo efficiënt worden in het afvinken van onze to do-lijstjes dat we steeds meer dingen kunnen doen, en dus een nog drukker leven gaan leiden.
Dat is wat mij betreft niet de bedoeling. Er zal altijd veel te doen zijn in het leven. De vraag die we onszelf daarbij moeten stellen is dan eerder: wat van al die dingen vinden wij belangrijk genoeg om te doen?
En om die zaken zo efficiënt mogelijk afgerond te krijgen, bestaan er heel wat hulpmiddelen. Zoals ik reeds eerder zei, is het belangrijk om net voor die hulpmiddelen te kiezen die het beste aansluiten bij onze eigen persoonlijkheid. Zodat het gebruik van dat hulpmiddel geen extra energie vraagt.
Soms duurt het even vooraleer we het juiste hulpmiddel gevonden hebben. Durf te experimenten! In De Opvoedcoaching Community kan je alvast verschillende blanco hulpmiddelen terugvinden.
En tot slot wil ik dit nog meegeven: laat nog voldoende ruimte in je agenda over om gewoon te zijn en te genieten van het leven! Want daar draait het toch om, nietwaar?
Bronnen:
D. Allen: “Getting things done. De kunst van stressvrije productiviteit.” A.W. Bruna Uitgevers B.V., 2015.
B. Tracy: “Eat that frog. Dé methode om te stoppen met uitstellen en superproductief te worden.” Maven Publishing, 2017.
K. Naert van Ampersandt: “Vorming Timemanagement en persoonlijke efficiëntie,” 2016.

