Het dagelijkse leven kan soms voelen als een non-stop achtbaan.
Als ouder zijn we immers vaak zo hard in de weer om voor onze gezinsleden te zorgen dat we aan onszelf durven voorbijgaan.
Elke dag werken we wel één of ander to do-lijstje af, dat aan elkaar hangt van de “moetjes” voor onze kinderen, ons werk en ons huishouden.
Het is dan gemakkelijk om onszelf te verliezen in de drukte van alledag. De momenten om iets leuks te doen voor onszelf worden alsmaar schaarser. We staan voortdurend “aan” voor anderen en stilaan begint ons lichaam signalen te geven dat het teveel wordt, door vage lichamelijke klachten.
Maar hier is een belangrijke herinnering: om goed voor anderen te kunnen zorgen, moeten we eerst voor onszelf zorgen.
Wat is zelfzorg?
Kort gezegd omvat zelfzorg alles wat in onze macht ligt om onszelf gezond te houden.
En dat op verschillende domeinen in ons leven: op fysiek vlak, maar evengoed op emotioneel, sociaal, persoonlijk, financieel, professioneel, ruimtelijk en spiritueel vlak.
Hoewel zelfzorg een belangrijke plaats zou moeten innemen in ons dagelijkse leven, is het vaak één van de allereerste zaken die sneuvelt, wanneer we drukke en moeilijke omstandigheden het hoofd moeten bieden.
Hoe belangrijk is zelfzorg?
Het is belangrijk om in te zien dat we pas goed voor onze kroost kunnen zorgen, als we éérst goed voor onszelf zorgen.
Zo zitten ouders, die regelmatig de tijd nemen om goed voor zichzelf en elkaar te zorgen, beter in hun vel. Ze staan bijgevolg positiever in het leven. Hierdoor kunnen ze makkelijker positieve aandacht aan hun kinderen geven.
Ze zullen immers sneller dingen kunnen relativeren en zich in uitdagende situaties tijdig het mantra “het is maar een fase” herinneren.
Kortom, door op tijd en stond onze eigen batterijen op te laden, hebben we meer energie voor onze kinderen, dan ouders die niet goed voor zichzelf zorgen.
5 manieren om goed voor jezelf te zorgen
1. Zorg voor jezelf alsof je voor iemand anders zorgt.
Dit is de meest waardevolle tip die ik ooit in het kader van zelfzorg tegen kwam. Want hoewel we allemaal wel weten dat het belangrijk is om goed voor onszelf te zorgen, blijft het vaak toch moeilijk om dat in de praktijk om te zetten.
Voor ouders zoals ik, die enorm goed zijn in het zorgen voor anderen en zichzelf daarin voorbijlopen, is deze tip goud waard. Want door voor onszelf te zorgen alsof we voor iemand anders zorgen, lukt het doorgaans wel om datgene te doen wat we nodig hebben om te kunnen blijven gaan.
2. Zoek uit wat jouw lichaam en geest nodig hebben
Geven we ons lichaam wat het nodig heeft op vlak van slaap, eten, rust en beweging? Wat zijn onze energieleveranciers en energierovers? Dat is voor iedereen anders.
Wat zijn onze alarmsignalen als we over onze eigen grenzen gaan? Hoe reageert ons lichaam? Hebben we dan meer hoofdpijn, andere spanningsklachten of onverklaarbare pijntjes dan anders?
Gaan we misschien meer piekeren of kunnen we dan enkel nog het negatieve zien? Voelen we ons meer opgejaagd, en zijn we sneller geïrriteerd? Of voelen we ons ongelukkiger dan anders? Of gaan we meer snoepen of te weinig slapen?
Of zijn er verschillende van de bovengenoemde zaken aan de gang?
3. Stel een persoonlijk actieplan op
Stress doet verschillende dingen met verschillende mensen. Het is mooi meegenomen als we op voorhand weten wat stress met ons doet, zodat we op tijd kunnen handelen naar ons persoonlijk noodplan.
Zo is het aangewezen om op voorhand te bedenken welke acties we kunnen ondernemen, zodra we één van de bovenstaande alarmsignalen herkennen.
Misschien kunnen we vroeger gaan slapen, een ontspannend bad nemen vlak voor het slapengaan, mediteren of aan mindfullness doen?
Wie weet kan het ons helpen om wat vaker te bewegen of sporten, of te starten met yoga? Of misschien halen we net veel energie uit een creatieve uitlaatklep (handwerken, schilderen, een bullet journal of scrapbook bijhouden)?
Kunnen we bepaalde afspraken in onze agenda verzetten naar een minder druk moment? Of kunnen we onze to do’s oplijsten, en dan bekijken wat we kunnen uitbesteden aan iemand anders of zelfs schrappen van ons lijstje?
Of misschien kan het ons helpen om al onze pieker-gedachten te noteren in een notitieboekje, en ze dan om te buigen naar een helpende gedachte of een motiverende uitspraak?
4. Plan zelfzorg-momenten in
Zo’n zelfzorg-moment hoeft niets al te groots te zijn, veel tijd in beslag te nemen, of geld te kosten. Inspiratie kan je vinden op De Opvoedcoaching Community.
Door zelfzorg in te plannen, zijn we er zeker van dat dat moment van de dag voor onszelf gereserveerd is. Ook al lukt dat misschien maar één of twee dagen in de hele week. Nog beter is om deze momenten op te nemen in onze ochtend -of avondroutine.
5. Schakel hulpbronnen in
Op welke mensen of diensten in onze omgeving kunnen we een beroep doen?
Hoe zit dat met onze (ex-)partner, een lieve oma, een tante, of een nichtje die een paar uurtjes wil oppassen? Kan ons kind op playdate of sleepover?
Is er een hobby die ons kind graag beoefent en waar we als ouder niet voortdurend hoeven bij te zijn?
Misschien kunnen we een poetshulp of een strijkdienst inschakelen? Of een andere dienst die vervelende klusjes uit onze handen neemt? Is er een vriend of vriendin die het heerlijk vindt om in je tuin te komen werken?
Weet dat het helemaal oké is om hulp te vragen en te aanvaarden. Zelfs de meest sterke rots in de branding heeft wel eens een schouder nodig om op te leunen.
Besluit
Ik geef het als eerste toe: voor mezelf zorgen blijft een uitdaging, zeker in drukke tijden. Toch voelt het enorm goed om regelmatig een half uurtje me-time in te plannen. En als het er de ene dag niet van komt, dan doen we het gewoon de volgende dag. Wees mild voor jezelf, lieve ouders!
Heb je nog vragen over hoe jij dat zelfzorgen in hemelsnaam in de praktijk moet omzetten? Wil je daar wat ondersteuning bij?
Neem gerust contact met me op via het online contactformulier of stuur me een bericht via IG of FB.
Bronnen:
Nadia Narain & Katia Narain Philips: “Selfcare, de ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen.” Uitgeverij Het Spectrum, 2018.
Thijs Launspach: “Fokking druk. Het ultieme anti-stressboek.” Uitgeverij Het Spectrum, 2018.