Vorige week zagen we al dat op reis gaan met onze kinderen niet altijd voldoet aan onze verwachtingen en hoe een positieve mindset dan wonderen kan doen.
Onder het motto “goed begonnen is half gewonnen”, volgen hierna een aantal tips en tricks om de voorbereiding van onze gezinsvakantie zo vlotjes mogelijk aan te pakken. Met een goede voorbereiding staat of valt immers veel.
Eerlijkheidshalve moet ik erbij vermelden dat het wiel hier niet opnieuw wordt uitgevonden. Het zijn tips die ik doorheen de jaren oppikte en leerde toepassen, en waarvan ik weet dat ze werken.
“A failure to plan,
is a plan to fail.”
Benjamin Franklin
Tip 1 Maak een sterk plan
Het klinkt misschien een beetje onnozel, maar het is een enorme aanrader om vooraf een plan te bedenken.
Of je nu met de auto reist of met het vliegtuig, elk transportmiddel kent zijn eigen logistieke uitdagingen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de reistijd of het transport van de bagage.
Het zorgt voor de nodige gemoedsrust als we op voorhand hebben nagedacht met welke verschillende factoren we rekening moeten houden. En desnoods zelfs al af te spreken wie welke taak op zich zal nemen.
Bij een autovakantie kan het immers zo zijn dat de rij-afstand op het eerste zicht best meevalt, zo in kilometers uitgedrukt, maar blijken we er in werkelijkheid veel langer over te doen. Omdat we met kinderen in de auto nu eenmaal meerdere keren moeten stoppen, of omdat de conditie van de weg te wensen over laat, of nog omdat andere vakantiegangers op hetzelfde moment vertrekken als wij en we van de ene file naar de andere rijden.
Gaan we op reis met het vliegtuig, dan durft onze bagage ons wel eens parten te spelen. Zo mogen we per koffer maar een beperkt aantal kilo’s mee aan boord nemen. Slim inpakken is dus de boodschap.
Verder kan de noodzakelijke wandeling naar de check-in balie met kleine kinderen al snel uitmonden in een stressvolle bedoening, wanneer we in ons kielzog meerdere koffers, een buggy en een hoop handbagage meezeulen. Of dat wordt het toch, indien er niet onmiddellijk een bagagekar ter beschikking is en we niet op voorhand bekijken wie welke koffer of tas zal dragen.
Tip 2 Betrek de kinderen in de voorbereidingen
Momenteel zijn wij met ons Kleine Mannetje nog niet zover, maar op een dag hoop ik hem te kunnen betrekken in onze reisplannen. Lijkt een huurhuisje aan de Spaanse kust hem wel wat of trekt hij liever met de camper richting het hoge noorden?
Ik ben er namelijk van overtuigd dat als we onze kinderen betrekken bij de voorbereidingen van de reis, ze meer het gevoel hebben dat hun mening ook telt. Zeker bij pubers wil dat nogal eens belangrijk zijn.
Door hen inspraak te geven bij het kiezen van een vakantiebestemming en (indien nodig) zelfs te laten deelnemen aan een heuse stemactie, voelt elk gezinslid zich gehoord.
Tip 3 Praat op voorhand met de kinderen over wat er gaat gebeuren
Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van hoe oud onze kinderen zijn en hoeveel ze begrijpen.
Toch denk ik dat het helpt tegen vakantiestress en spannende gevoelens bij onze kroost als we met hen de verschillende onderdelen van de reis overlopen.
Gaan onze kinderen bijvoorbeeld voor de eerste keer bewust met het vliegtuig mee op reis, dan lijkt het mij een kleine moeite om uit te leggen dat we eerst met de eigen auto naar de vlieghaven zullen rijden, dat we daar het vliegtuig zullen nemen, en op bestemming aangekomen een auto zullen huren.
En dat dat betekent dat we verschillende keren een tijdje zullen moeten wachten, totdat onze auto geparkeerd is, totdat we onze koffers mogen afgeven om op het vliegtuig te laden, totdat we het vliegtuig op mogen, totdat het vliegtuig opstijgt, totdat we weer landen, enzovoorts enzoverder.
De meeste kinderen zullen hun best doen om mee te werken, wanneer we hen duidelijk maken dat al die stappen ook voor mama en papa best spannend zijn en ze zich dus moeten gedragen als ze nog eens op vakantie willen gaan.
Tip 4 Reis licht gepakt en gezakt
Maak een lijst
Welke spullen hebben we voor al onze gezinsleden nodig tijdens de vakantie? Die zetten we op de lijst.
Vervolgens kijken we best even na of er iets tussen staat dat in de gehuurde accommodatie voorzien wordt. Het gaat doorgaans om zaken zoals beddengoed, handdoeken of een haardroger. Die kunnen we alvast schrappen van onze lijst.
Bovendien mogen we ervan uitgaan dat op de meeste vakantiebestemmingen wel een winkel te vinden is waar we een voorraadje kunnen inslaan. Dat helpt als we bijvoorbeeld geen volle zak luiers of babyvoeding willen meenemen.
Het is aangewezen om een onderscheid te maken tussen enerzijds de dingen waarbij we niet zonder kunnen en anderzijds de items waarbij we kunnen improviseren tijdens onze vakantie.
En dan kan het werkelijke inpakken beginnen. Eenmaal een item in de koffer zit, kan het op de lijst afgevinkt worden. Kwestie van niets over het hoofd te zien of ter plaatse tot de ontdekking komen dat we dingen zijn vergeten in te pakken.
Als een ware controle freak maakte ik mijn ultieme vakantielijst jàren geleden al. Met de komst van Kleine Man hoefde ik die lijst eigenlijk alleen maar aan te vullen. Het grote voordeel aan een lijst vind ik persoonlijk dat ik tijdens het inpakken niet bang hoef te zijn dat ik iets zal vergeten mee te nemen.
Pak minstens 2 dagen op voorhand
Op die manier kunnen we de dag voor we vertrekken nog eens kort nagaan of we alles daadwerkelijk hebben ingepakt of klaargezet om mee te nemen.
Soms zijn er, afhankelijk van onze vakantiebestemming, toch nog last minute zaken die niet op de lijst staan, maar wel mee moeten.
Neem reisversies mee van de belangrijkste toiletartikelen
Douchegel, shampoo, bodylotion, tandpasta, …, tegenwoordig biedt elke drogisterij ze wel in zakformaat aan. Super handig om mee op reis te nemen, en al zeker wanneer je reis met verschillende tussenstops verloopt.
Door ruimte te besparen op ons toiletgerief komt er bovendien een beetje meer plaats vrij voor andere dingen.
Gebruik verschillende, kleinere opbergtasjes
Dit is vooral handig wanneer we op weg naar onze vakantiebestemming één of meerdere tussenstops van 1 à 2 nachten gepland hebben.
Door per tussenstop gebruik te maken van een (of meerdere) kleinere opbergzak(jes) hoeven we niet telkens onze volledige koffer uit te laden tijdens zo’n kort verblijf.
Laat de kinderen helpen met inpakken
Dit lukt uiteraard enkel wanneer onze kinderen in staat zijn om te begrijpen wat er juist van hen verwacht wordt én ze die taak zelfstandig tot een goed einde kunnen brengen.
Ik kleef hier niet graag een exacte leeftijd op, aangezien het ene kind daar sneller in zal zijn dan het andere. Als ouders kunnen we zelf het beste inschatten wanneer ons kind hier klaar voor is.
De kleinere opbergtasjes uit de vorige inpak-tip komen hierbij tevens goed van pas. Onze kinderen mogen die in principe naar believen vullen met het speelgoed van hun keuze. Uiteraard behouden we voor onszelf ouderlijk vetorecht in geval hetgeen ze willen meenemen écht niet kan (de hamster, of het konijn, enfin, je begrijpt me wel)…
Door elk kind zo’n 1 à 2 van die opbergtasjes te geven, bieden we hen de mogelijkheid om zelf te beslissen waarmee ze willen spelen tijdens de vakantie. Bovendien leren we hen ook de verantwoordelijkheid te dragen voor hun gemaakte keuzes.
Tenslotte is het altijd fijn om onze kinderen iets nieuws te geven om zich bezig te houden tijdens de vakantie, zoals bijvoorbeeld een nieuw kleurboek of tekenblok, een stickerboek, spelletjes, of speelgoed.
Besluit
Op reis gaan met de kinderen blijft spannend aangezien er ondanks onze voorbereiding zoveel kan misgaan. In de meeste gevallen loopt alles wel los.
Hoe dan ook zijn we samen onderweg met de belangrijkste personen in ons leven. Dat alleen al maakt het de moeite waard!