In “Zindelijkheidstraining: van volle luier naar droge broek” had ik het over de belevenissen van Kleine Man om droog te geraken. Hier zetten we alle benodigdheden nog eens op een rij om van die operatie een succes te maken.
Potje
Een goed, degelijk potje
Zowaar het belangrijkste kleinood in heel de zindelijkheidstraining. Volgens Kind en Gezin is dat een potje waarop kindjes stevig en comfortabel kunnen zitten, met beide voetjes op de grond kunnen steunen en waarbij de knietjes in hurkzit op gelijke hoogte (of ietsje hoger) staan met de heupen.
In die houding kunnen de bekkenbodemspieren immers goed ontspannen en kan de blaas bij elk plasje volledig geledigd worden. Vanuit dat opzicht is het aangeraden om zowel jongens als meisjes op deze(lfde) manier te leren plassen.
Wij kozen thuis voor het plaspotje van Baby Björn met hoge rug- en armsteun. De hoge spatbescherming aan de voorzijde van het potje zorgt voor minder gemors en is dus zeker een aanrader voor onze zoontjes.
Wc-brilverkleiner
Sommige mensen kiezen liever ineens voor het grote toilet en maken dan gebruik van een brilverkleiner en een opstapje. Ik ben hier persoonlijk geen voorstander van omdat een gewoon toilet in deze fase eigenlijk nog te hoog is voor een peuter. Bovendien kan de opening (zelfs met een brilverkleiner) als een enorm groot gat overkomen waarvan je kindje schrik heeft om erin te vallen.
We hebben al wel een exemplaar in huis, voor wanneer ons Kleine Mannetje er aan toe is.

Billendoekjes of toiletpapier
Naast het potje kan je een pakje billendoekjes of een rol toiletpapier klaarleggen. Zo leert je kleine spruit ineens dat na elk toiletbezoek de billen schoongeveegd worden. Handen wassen kan je in één moeite meenemen in het plasritueel.
Onderbroekjes
Volgende onmisbare item op ons lijstje zijn de onderbroekjes, al dan niet met een leuke tekening erop. Je kan ze op voorhand samen gaan kopen. Op die manier wordt je kindje betrokken in de hele aangelegenheid.
Voel je je daar prettiger bij, kan je eventueel als tussenstap naar “the real thing” starten met oefenbroekjes. Deze hebben een waterdicht laagje. Ze vangen één tot twee plasjes op en een grote boodschap wordt eveneens tegengehouden.

Broek of rok in een soepel stofje
Items die je makkelijk op en af kan trekken, is geen overbodige luxe. Hoe meer reservekledij er binnen handbereik ligt bij een ongelukje, hoe liever. Hetzelfde geldt voor de onderbroeken.
Educatief materiaal
Tenslotte denk ik nog aan educatief materiaal ter voorbereiding, maar evengoed tijdens het toiletbezoek. Boekjes, filmpjes, knuffels van je kindje die het goede voorbeeld geven op het potje, …, alle beetjes helpen.
Hieronder vind je een kort overzicht van de zaken waar ik beroep op deed:
Leesvoer
-“Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft” van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, uitgeverij De Vries-Brouwers, 1990.
-“Magnus en de kakado” van Kim Crabeels & Sebastiaan Van Doninck, uitgeverij Lannoo, 2014.
-“Het grote billenboek” van Guido Van Genechten, uitgeverij Clavis, 2015.
-“Hé, wie zit er op de wc?” van Harman Van Straaten, uitgeverij Leopold, 2015.
-“Bumba Op het potje” van Jan Maillard, uitgeverij Studio 100, 2019.
Filmpjes op You Tube
-“Potje!” Van Uitgeverij Gottmer, 2015.
-“Prinses Lili op het potje” van Kids Kanaal, 2016. (Vlaams gesproken)
-“Prinses op het potje” van 1tucan, 2016. (Nederlands gesproken)

Besluit
Elk kind is anders.
Wat voor het ene kind werkt, doet dat niet voor het andere.
Het is een dooddoener, ik weet het, maar hij klopt als een bus.
Het ene kind zal er sneller aan toe zijn om overdag droog te worden dan het andere kind. De eerder besproken signalen in “Zindelijkheidstraining: van volle luier naar droge broek” zijn een handige aanwijzing om te bepalen of je kindje er al dan niet klaar voor is.
Ook de zindelijkheidstraining op zich, daar zal het ene kind sneller mee weg zijn dan het andere. De meeste kinderen worden zindelijk tussen twee en vijf jaar, en ook dan kunnen ongelukjes nog voorkomen. Soms zijn ze immers zo leuk aan het spelen, dat ze er niet in slagen om op tijd op hun potje te geraken. Best is om er dan niet teveel woorden aan vuil te maken: “kan gebeuren, volgende keer misschien”.
Hoe dan ook wens ik je heel veel succes bij de zindelijkheidstraining van jouw kleintje!
Heb je nog vragen? Loopt de zindelijkheidstraining van je kindje niet volledig naar wens ?
Je kan altijd beroep op me doen:
Wil je toegang tot de gratis hulpmiddelen die bij elk artikel horen?
Bij dit artikel horen bijvoorbeeld een handige infographic en een beloningskaart.
Noot voor de lezer!
Je hebt het misschien al gemerkt, maar alle links in dit artikel zijn links naar de website van bol.com.
Ik ben namelijk een “affiliate partner” van bol.com, zoals dat dan heet.
Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang voor elk product dat via de links in deze post aangekocht wordt.
De producten waarbij een link staat, zijn producten die ik zelf ook gebruik(te) bij de zindelijkheidstraining van Kleine Man. Ik sta er met andere woorden volledig achter.
Bronnen:
Kind & Gezin
L. Jensen: “3 Day Potty Training”, 2006-2014.

