Maandag beginnen we alweer aan de voorlaatste week van de grote vakantie! Wat vliegt de tijd voorbij!
Ik vergast jullie een laatste keer op enkele creatieve doe-ideeën om die kroost zinvol aan het werk te zetten.

Maandag: Geo caching
Geo caching is eigenlijk niets meer of minder dan een schattenjacht met moderne middelen.
Met behulp van GPS coördinaten kunnen we via een app op onze smartphone samen met de kinderen op zoek gaan naar een verborgen schat of (geo)cache. Overal ter wereld hebben mensen immers geocaches verstopt.
Eenmaal je het item gevonden hebt, kan je je naam aan de logrol toevoegen. Daarom kan het wel handig zijn om tijdens het geocachen steeds een pen op zak te hebben. Sommige caches bevatten al een potloodje of balpen, maar vaker niet dan wel.
Daarna kan je in de app je vondst “loggen” als “gevonden” of “niet gevonden” (DNF). Indien je dat wenst, kan je een notitie schrijven over je zoektocht. Ook nog handig om weten: staat je naam niet op de logrol van de cache, dan telt je log in de app niet.
Benieuwd hoe het werkt?
Eerst en vooral downloaden we best eerst een geocaching app op onze smartphone en maken we een gratis account aan. Een betalend account kan ook, maar is in principe niet nodig. Vervolgens kan de pret beginnen!
Staat er bij een geocache aangegeven dat er een “tool” nodig is, dan kan het zijn dat je een magneet of ladder nodig hebt om tot bij de cache te kunnen komen.
Het grote voordeel aan deze activiteit is dat we onze oudere kinderen buiten krijgen met een doel voor ogen. Door op zoek te gaan naar een verborgen schat hebben ze namelijk iets om handen tijdens het wandelen.
Bovendien is het gewoon leuk om de inhoud van de geocaches te ruilen of een geocache met travel bug te laten reizen. Bij dat laatste hou je dan een reisverslag bij via de app.

Dinsdag: Insecten”jacht”
Tijdens de zomer duiken er allerhande kriebelbeestjes op in de tuin. Het ideale moment dus voor ons om op zoek te gaan naar vliegjes, bijtjes, lieveheersbeestjes, rupsjes, pissebedden, en dergelijke meer.
Bij elke vondst kunnen we samen de diertjes online opzoeken om er zo meer over te weten te komen.

Woensdag: Schaduwkunst
Schaduwen natekenen is een fijne activiteit voor kinderen van verschillende leeftijden. Daarnaast vraagt het eigenlijk weinig voorbereiding.
Zo leggen we een grote rol tekenpapier of een rol behangpapier open op een vlakke ondergrond. Bij gebrek aan een grote rol kan uiteraard ook een gewoon wit tekenblad dienen. Dan nemen we de kleurpotloodjes of stiften erbij.
Vervolgens zetten we allerlei speelgoed figuurtjes aan één kant van het papier zodanig neer, zodat de zon er een schaduw op kan werpen. En dat, zonder dat daarbij het zicht op de schaduw van de speelgoedfiguurtjes belemmerd wordt door onze eigen schaduw of die van onze kroost.
Tenslotte nodigen we onze kinderen uit om de schaduw na te tekenen op het papier, vooraleer de zon zich verplaatst. Eenmaal de schaduw op papier staat nagetekend, kunnen ze zich uitleven met het verder inkleuren ervan.
Uiteraard zijn er allerlei mogelijke varianten hierop denkbaar: het silhouet van onze kinderen, hun hoofdje in zijaanzicht, hun favoriete speelgoed, de takken van een boom, enzovoorts.

Donderdag: Bouw uitdaging
Omdat het altijd leuk is om “iets” vanuit het “niets” te creëren, doen we vandaag even alsof we echte ingenieurs zijn.
Samen met onze kinderen kunnen we ons buigen over de volgende vragen: Wat gaan we bouwen? Hoe gaan we daarbij te werk? Wat doen we als het ons niet van de eerste keer lukt?
Deze uitdaging zet onze kleintjes aan het denken. De benodigdheden kan je hier nalezen.

Vrijdag: Zoo Uitdaging
De activiteit voor vandaag met als thema Zoo, vond ik op de website van Sara Jonckheere. Deze denkuitdaging situeert zich in het straatje van STEM, dat staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.
Bedoeling is om onze kleintjes (vanaf 4 jaar) te laten nadenken over hoe ze iets kunnen maken met het beschikbare materiaal. Het is makkelijk voor te bereiden en kan vrijwel kosteloos. De uitgewerkte versie kan je hier terugvinden.

Zaterdag: Kids yoga
Vandaag gaan we de sportieve toer op. Hijs iedereen, inclusief jezelf, alvast in aangepaste kledij: loszittende broeken en T-shirts die het vrij bewegen vergemakkelijken.
Lees er hier meer over.

Zondag: Watermeloen taart
Geen enkel ander fruit doet meer aan de zomer denken dan een heerlijk stuk watermeloen. Het is super verfrissend op van die zwoele zomerdagen en nog eens gezond als snack ook.
Een watermeloen taart lijkt op het eerste zicht “so next level”, maar is eigenlijk best makkelijk om te maken. Heel leuk als verjaardagstaart of gewoon als er vriendjes van onze kroost langs komen. Het recept kan je hier lezen.

Besluit
Hiermee zijn we aan het einde gekomen van onze reeks rond activiteiten tijdens de zomervakantie.
Volgende keer deel ik enkele tips om de terugkeer naar school goed voor te bereiden.
Tot dan!
Bronnen:
hello wonderful.co
kumarahyoga.com
digitalmotherhood.com
kidsactivitiesblog.com
teachingideas.ca

