In vorig artikel zetten we reeds een 4-tal tips op een rij om te werken aan een gezonde partnerrelatie, wanneer er kinderen in het spel zijn. In dit artikel bekijken we de volgende 4 tips.
5. Heb oog voor elkaar
Op de momenten dat al onze aandacht naar onze kinderen gaat, helpt het om toch af en toe even bewust stil te staan bij elkaar.
Dit kunnen we doen door onze partner te vragen hoe het er (écht) mee gaat en de tijd te nemen om te luisteren naar het antwoord. Door mekaar eens goed vast te pakken en een dikke knuffel te geven, of te zeggen dat we mekaar gemist hebben. Of door te zeggen dat het ons spijt als we gekibbeld hebben over de opvoeding van onze kleine deugnieten. (Of over andere zaken want bij de meeste mensen durven geldzaken en schoonouders ook in dat lijstje voorkomen).
Het is bovendien goed wanneer onze kinderen kunnen zien dat wij onze genegenheid voor elkaar tonen, en dat we ons kunnen verontschuldigen wanneer er iets misliep. Onze kroost voelt zich graag geborgen in het feit dat mama en papa elkaar graag zien.
Door oog te blijven houden voor elkaar en elkaars behoeften, blijven we in verbinding met elkaar. Onze kids voelen die verbondenheid aan en weten dat ze opgroeien in een warm, veilig nest.

6. Maak tijd voor elkaar
Date night
Zoals ik eerder al aanhaalde, hoefden Lief en ik als koppel niet veel moeite te doen voordat Kleine Man er was. Zoals zoveel kinderloze koppels hadden we tijd in overvloed en als we ons iets in ons hoofd haalden, een leuke uitstap of een avondje weg, dan deden we dat gewoon.
Na de komst van één of meerdere pagadders ziet dat plaatje er wel anders uit. Dan moeten wij er bewust over waken dat we elkaars partner blijven, en niet uitsluitend in die mama -en papa-rol vastroesten.
Dat kunnen we doen door tijd vrij te maken voor kleine momentjes voor onszelf en onze partner. Het is goed dat onze kids kunnen zien dat mama en papa af en toe samen iets gaan doen, zonder hen erbij. Kinderen voelen intuïtief aan dat mama en papa op zo’n avond voor elkaar kiezen, omdat ze elkaar graag zien en genieten van elkaars gezelschap.
Oppas
Bovendien komt er bij quality time voor mama en papa vaak een oppas aan te pas. Kleine kinderen voelen zich opeens heel groot als ze alleen mogen thuis blijven met de oppas. Er hangt dan ook een beetje een andere sfeer op zo’n avond. Mama en papa zijn enthousiast over hun avondje weg, er zijn ietsje andere regels en misschien mag dat kleine hummeltje een beetje langer opblijven dan gewoonlijk.
Ook als er geen oppas ingeschakeld wordt, maar er een sleepover wordt georganiseerd bij een lieve oma en opa, is het een beetje feest voor onze kinderen. Uit logeren gaan is voor hen immers altijd een beetje op vakantie.

7. Zet seksualiteit & intimiteit (weer) op het menu
Seksualiteit en intimiteit schieten er vaak bij in
Wanneer het al een opgave is om de dag op logistiek vlak goed door te komen, dan is seks wel het allerlaatste waaraan we denken wanneer de kinderen eindelijk in bed liggen.
Volle luiers, nat beddengoed, de afwas, snotneuzen, een onverwachtse kakkebroek, de achterstallige was en strijk, rekeningen die dringend betaald moeten worden, enz. roepen nu niet bepaald de meest sexy beelden op in ons hoofd.
Toch hebben ze een belangrijke rol
Door intiem te zijn met elkaar kunnen we aan onze partner laten merken dat hij of zij speciaal is voor ons, dat we graag dichtbij onze partner willen zijn, dat we iets vinden bij onze partner wat anderen ons niet kunnen geven.
Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar wat onze partner te zeggen heeft. We leggen een stevige basis voor een fijne relatie wanneer we met elkaar blijven praten over wat er belangrijk is in ons leven. Het is goed wanneer we kunnen verwoorden op welk vlak we hulp nodig hebben van onze partner, en elkaar daarin daadwerkelijk helpen.
5 tips op een rij
1/ Blijf interesse tonen in elkaar
-Praat over hoe je dag is geweest, over grappige voorvallen, over zaken die jezelf, onze partner of kinderen aanbelangen,
-maak regelmatig oogcontact,
-hou op met de activiteit waarmee je bezig was,
-luister echt naar elkaar en stel verdere vragen.
2/ Blijf fysiek contact houden
-Pak elkaar regelmatig vast voor een dikke knuffel of lieve zoen,
-nestel ’s avonds in de zetel lekker warm tegen elkaar aan,
-ga samen slapen en knuffel nog even.
3/ Probeer elkaar zoveel mogelijk te helpen
-Vraag of er taken zijn die je kan doen of overnemen van je partner,
-gun je partner op regelmatige basis “me-time”.
Lees hierover meer in “Zelfzorg, waarom het de moeite waard is om voor onszelf te zorgen.”
4/ Doe samen eens iets leuks zonder de kinderen
-Onderneem op regelmatige basis een leuke uitstap of date night,
-regel hiervoor een oppas of een sleepover bij de grootouders,
-beoefen samen een sport of een hobby,
-speel een gezelschapsspel (ja het mag uiteraard ook een sexy gezelschapsspel zijn zoals strippoker),
-kortom, doe samen iets waarbij de conversatie even niet over de kinderen hoeft te gaan.
Voor toffe date ideeën, kijk zeker eens op De Opvoedcoaching Community.
5/ Probeer de kansen om seks te hebben te zien en te benutten
-Besef dat lange vrijpartijen nu eenmaal een pittige combinatie kunnen zijn met kleine kinderen in de buurt, ook al slapen ze (eventjes),
-ga er op de momenten dat het wel kan kei hard voor, ook al staat er nog een bomvolle wasmand en een berg strijk van een week oud te wachten, (Laat het los! Laat het los!),
-wees eerlijk tegen je partner als je hoofd er nu écht niet naar staat,
-ervaar het niet als een afwijzing als omgekeerd je partner dit aangeeft.

8. “Take one for the team”
Wanneer we merken dat het dagelijkse leven er heftig aan toe gaat voor onze partner, is het aan ons om ervoor te zorgen dat de rust weer keert. Omgekeerd geldt hetzelfde. Op die manier kunnen we een hecht team vormen dat gaandeweg op elkaar ingespeeld geraakt.
Het is fijn als we zoiets niet hoeven uit te spreken omdat onze partner in staat is om subtiele signalen op te vangen. Is dat niet het geval, moeten we dit durven aankaarten en samen naar oplossingen zoeken.
In afwachting van een oplossing is het vaak al een opluchting om te weten dat onze partner ons gezien en begrepen heeft dat het even wat moeizamer gaat, dat we af en toe wat meer erkenning en waardering nodig hebben.

Besluit
Wanneer er nog geen kinderen zijn, is het vaak al hard werken om een relatie goed te houden. Zodra er kinderen in het spel zijn, wordt alles tig keer ingewikkelder.
Hoewel ze een verrijking zijn in ons leven, zijn er nu immers meer mensen (die bovendien heel kwetsbaar zijn) waarmee we voortdurend rekening moeten houden.
Persoonlijk ben ik van mening dat we het aan onze kids verschuldigd zijn om eens zo hard ons best te doen om de relatie te laten werken. En om moeite te blijven doen voor onze partner, weliswaar met daarbij steeds onszelf (trouw) te blijven. Onze kroost heeft namelijk vrij snel door wanneer we niet onze authentieke zelve zijn.
Pas als we alles uit de kast hebben getrokken, is het nog tijd genoeg om de handdoek in de ring gooien. Soms werkt het gewoon niet meer als koppel en is het beter voor iedereen (ook voor de kinderen) om je eigen weg te gaan.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je weer dichter bij elkaar kan komen als koppel? Ik help jullie graag op weg!
Tenslotte kan je zoals eerder gezegd 50 toffe date ideeën terugvinden op De Opvoedcoaching Community.
Bronnen:
H. Montgomery: “De zeven stappen naar succesvol ouderschap – Van peuter tot kleuter.” A.W. Bruna Uitgevers B.V., 2019.
S. Vanherpe: “Mama heeft alles onder controle.” Uitgeverij Lannoo nv, 2016.

