Het is ondertussen alweer 3 jaar geleden dat ik met mijn eigen Kleine Man in de zindelijkheidstraining vloog. Naar aanleiding van de Internationale Bedplasdag deel ik vandaag de hoofdpunten.
Hoe merken we dat ons kindje klaar is voor zindelijkheidstraining?
Bij de meeste peuters kunnen we rond de leeftijd van 18 maanden tot 2 jaar een aantal signalen zien, waaruit blijkt dat ze er klaar voor zijn om met de zindelijkheidstraining van start te gaan.
1. Ons kind is er lichamelijk toe in staat.
Wanneer we merken dat ons kindje regelmatig minstens 2 uur na elkaar droog is (bijvoorbeeld na het middagdutje), dan betekent dit dat hij de spieren rondom blaas en sluitspier onder controle kan houden.
Een ander signaal kan zijn dat ons kind kan zeggen dat hij pipi of kaka moet doen omdat hij dit voelt.
Om aan zindelijkheidstraining te kunnen beginnen, moet onze peuter zelfstandig kunnen stappen, gaan zitten en weer opstaan. Ook moet hij in staat zijn om zelf of met hulp zijn onderbroek op en af te trekken.
2 Ons kind begrijpt wat er verwacht wordt.
Zodra onze 2-jarige voorwerpen kan brengen naar waar ze horen (bijvoorbeeld blokjes in de doos), kunnen we duidelijk maken dat pipi in het potje hoort. Ons kindje moet namelijk een verband kunnen leggen tussen moeten plassen en op het potje gaan.
Verder vindt ons kind een natte of volle luier niet fijn aanvoelen. Meer nog; het kan gebeuren dat hij het spelen onderbreekt als hij zich bewust is van het feit dat hij moet plassen of kaka doen.
3. Ons kind wil zelf droog zijn.
Onze peuter wil weten wat er gebeurt als mama of papa naar het toilet gaan en komt nieuwsgierig kijken. Bovendien wil hij zo snel mogelijk van zijn natte of volle luier af.
Ook wil hij meewerken en zegt vaker “ja” dan “neen” tegen het potje (denk aan die zogenaamde peuter-puberteit).
Wat hebben we allemaal nodig?
1. Potje
Een goed, degelijk potje
Zowaar het belangrijkste kleinood in heel de zindelijkheidstraining. Een degelijk potje is er eentje waarop kindjes stevig en comfortabel kunnen zitten, met beide voetjes op de grond kunnen steunen en waarbij de knietjes in hurkzit op gelijke hoogte (of ietsje hoger) staan met de heupen.
In die houding kunnen de bekkenbodemspieren immers goed ontspannen en kan de blaas bij elk plasje volledig geledigd worden. Vanuit dat opzicht is het aangeraden om zowel jongens als meisjes op deze(lfde) manier te leren plassen.
Wij kozen thuis voor het plaspotje van Baby Björn met hoge rug- en armsteun. De hoge spatbescherming aan de voorzijde van het potje zorgt voor minder gemors en is dus zeker een aanrader voor onze zoontjes.
Wc-brilverkleiner
Sommige mensen kiezen liever ineens voor het grote toilet en maken dan gebruik van een brilverkleiner en een opstapje.
Ik ben hier persoonlijk geen voorstander van omdat een gewoon toilet in deze fase eigenlijk nog te hoog is voor een peuter. Bovendien kan de opening (zelfs met een brilverkleiner) als een enorm groot gat overkomen waarvan ons kindje schrik heeft om erin te vallen.
Wij gebruikten ons exemplaar zodra ons Kleine Mannetje groot genoeg was om zijn voetjes deftig op het opstapje te zetten en zodanig op de brilverkleiner kon zitten dat hij zijn blaas volledig leeg kon plassen.
2. Billendoekjes of toiletpapier
Naast het potje kunnen we een pakje billendoekjes of een rol toiletpapier klaarleggen. Zo leert onze kleine spruit ineens dat na elk toiletbezoek de billen schoongeveegd worden. Nadien de handen wassen kunnen we in één moeite meenemen in het plasritueel.
3. Onderbroekjes
Volgende onmisbare item op ons lijstje zijn de onderbroekjes, al dan niet met een leuke tekening erop. Door ze samen op voorhand te gaan kopen, betrekken we ons kind en maken we er een fijne gebeurtenis van.
Als tussenstap naar “the real thing” kunnen we eventueel starten met oefenbroekjes. Deze hebben een waterdicht laagje. Ze vangen één tot twee plasjes op en een grote boodschap wordt eveneens tegengehouden.
4. Broek of rok in een soepel stofje
Items die je makkelijk op en af kan trekken, zijn geen overbodige luxe. Hoe meer reservekledij er binnen handbereik ligt bij een ongelukje, hoe liever. Hetzelfde geldt trouwens voor de onderbroeken.
Hoe gaan we te werk?
Tip 1 Zet het potje (ruim op voorhand) op een prominente plaats.
Bij ons thuis stond het potje al een tijdje in onze living te blinken. Vlak naast de toiletdeur, want in het kleinste kamertje zelf was helaas niet voldoende plaats.
Kleine Man vond het wel fijn om af en toe op zijn “troon” te gaan zitten (om tv te kijken) of om zijn auto’s erin te verstoppen. Hij was er dus al even vertrouwd mee.
Tip 2 Bereid je kind voor op wat er gaat komen.
Hierbij denk ik aan educatief materiaal ter voorbereiding, maar evengoed tijdens het toiletbezoek.
Lees ’s avonds voor het slapengaan eens een grappig verhaaltje voor over op het potje gaan. Of bekijk er samen een filmpje over op You Tube.
Maak het gezellig samen als je het hebt over zindelijk worden. En laat de knuffels van je kindje het goede voorbeeld geven op het potje. Alle beetjes helpen.
Hieronder vind je een kort overzicht van de zaken waar ik beroep op deed:
Leesvoer
-“Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft” van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, uitgeverij De Vries-Brouwers, 1990.
-“Magnus en de kakado” van Kim Crabeels & Sebastiaan Van Doninck, uitgeverij Lannoo, 2014.
-“Het grote billenboek” van Guido Van Genechten, uitgeverij Clavis, 2015.
-“Hé, wie zit er op de wc?” van Harman Van Straaten, uitgeverij Leopold, 2015.
-“Bumba Op het potje” van Jan Maillard, uitgeverij Studio 100, 2019.
Filmpjes op You Tube
-“Potje!” Van Uitgeverij Gottmer, 2015.
-“Prinses Lili op het potje” van Kids Kanaal, 2016. (Vlaams gesproken)
-“Prinses op het potje” van 1tucan, 2016. (Nederlands gesproken)
Tip 3 Speel in op de nieuwsgierigheid van je peuter.
Vraagt onze kleine vriend wat we gaan doen op het toilet? Teent hij mee om vanop de eerste rij het ganse gebeuren te kunnen aanschouwen? Laat hem.
Leg uit wat je aan het doen bent. Beantwoord zijn vragen. En vertel erbij dat je begrijpt dat hij dit best spannend vindt, maar dat het eigenlijk iets heel normaals is, en dat alle mensen dit doen.
Tip 4 Leg aan de start van de training uit aan je kind wat de bedoeling is.
Vertel aan je kind dat hij/zij nu een grote jongen/meid aan het worden is en dat grote jongens/meisjes geen luiers meer dragen overdag. Die mogen namelijk op het potje gaan, net zoals mama en papa.
Laat vervolgens de luiers demonstratief uit.
Leg je kind uit dat als hij/zij pipi of kaka moet doen, hij/zij dat moet zeggen aan mama. Mama zal dan helpen bij het op het potje gaan.
Zindelijkheidstraining ’s nachts
Kinderen worden ’s nachts meestal vanzelf droog als ze al verschillende maanden overdag droog zijn.
Merk je dat je kindje de helft van de nachten droog blijft, kan je starten met de nachtelijke zindelijkheidstraining en de luier weglaten.
Besluit
De meeste kinderen worden zindelijk tussen 2 en 5 jaar, en ook dan kunnen ongelukjes nog voorkomen.
Soms zijn onze kinderen immers zo leuk aan het spelen, dat ze er niet in slagen om op tijd op hun potje te geraken. Best is om er dan niet teveel woorden aan vuil te maken: “kan gebeuren, volgende keer misschien”.
De zindelijkheidstraining zal sowieso een grotere kans op slagen hebben als jij en je peuter in een rustige, stabiele periode in jullie leven zitten dan in een drukke periode of vlak voor een ingrijpende gebeurtenis, zoals een verhuis, of de geboorte van een tweede spruit, …
Kinderen houden nu eenmaal van structuur, duidelijkeid en voorspelbaarheid en dat is zeker niet anders in een periode waarin je moet leren om letterlijk je pipi of kaka los te laten.
Lukt het dus niet onmiddellijk of is die kleine prins(es) voor geen meter geïnteresseerd, stel de zindelijkheidstraining dan gerust een maandje (of twee) uit en probeer het later opnieuw.
Loopt de zindelijkheidstraining van jouw peuter niet volledig naar wens en wil je hierin graag ondersteuning? Je kan beroep op me doen: Maak een afspraak
Wil je graag toegang tot de gratis handige hulpmiddelen die bij elk artikel horen?
Bij dit artikel horen bijvoorbeeld een infographic en een beloningskaart.
Ik wens je alvast veel succes toe bij de zindelijkheidstraining van jouw kleintje!